قلیاییت زدا

Products

محصولات

قلیاییت زدا

با استفاده از سیستمهای آهك‌زنی و یا ستونهای مبادله یونی می‏توان قلیائیت آب را تا حد متعارف كاهش داد. در ستونهای مبادله یونی از رزین كاتیونی ضعیف، قوی و یا رزین آنیونی قوی استفاده می‏شود. 

قلیائیت‏زدایی با رزین كاتیونی ضعیف:

این نوع قلیائیت‏زدا (Dealkalizer) برای كاهش سختی موقت، قلیائیت و املاح محلول آب مناسب می‌باشد و بار دستگاه سختیگیر و ستونهای كاتیونی قوی، آنیونی ضعیف و آنیونی قوی را كاهش می‌دهد.

مزایای قلیائیت‏زدای كاتیونی ضعیف:

قلیائیت‏زدای كاتیونی برای كاهش سختی موقت آب مناسب است، مخصوصاً اگر آب سختی دائم نداشته باشد.

آب خروجی از قلیائیت‏زدای كاتیونی اسیدی می‌باشد. لذا یونهای بی‏كربنات آب به اسید كربنیك ناپایدار تبدیل می‌شوند. با عبور آب از یك دستگاه گاز‏زدا، اسید كربنیك تجزیه شده و دی‌اكسیدكربن از آب خارج می‌شود. به این ترتیب قلیائیت‏ آب خام به مقدار زیادی كاهش می‌یابد.

املاح محلول آب كم می‌شود.

پی.اچ (pH) آب خروجی از قلیائیت‏زدای كاتیونی ضعیف حدود 4 می‌باشد كه مشكلات حاصل از آب قلیائیت‌زدایی با رزین كاتیونی قوی را كاهش می‌دهد.

رزینهای قلیائیت‏زدای كاتیونی ضعیف با احیاء كننده‏های رقیق نیز احیاء می‌شوند. لذا استفاده از آنها در بستر رزین كاتیونی قوی و یا در بستری مجاور آن، از لحاظ اقتصادی مطلوب است.

قلیائیت‏زدای كاتیونی ضعیف، سختی، قلیائیت‏ و املاح محلول آب را كم می‌كند. لذا هزینه‏های اولیه و هزینه احیاء مربوط به ستونهای یون‌زدایی قوی تقلیل می‌یابد.

از نظر شیمیایی، قلیاییت آب نشانگر مقدار ظرفیت خنثی شدن آن به وسیله اسید می باشد.

جهت کاهش قلیاییت از دو روش زیر استفاده نمایید:

الف) کاهش قلیاییت به وسیله آهک

ب) روش تعویض یونی

برای دستیابی به مقدار قلیاییت متعارف از رزینهای کاتیونی قوی – ضعیف و رزینهای آنیونی قوی استفاده می شود.

قلیاییت زدایی توسط رزینهای کاتیونی ضعیف

گروه فعال در این رزینها، گروه فعال کربوکسیلیک است. این عامل در محیط قلیایی یونیزه شده و یون متحرک خود را می تواند تعویض نماید. بنیان رزینهای کاتیونی ضعیف را Rc نمایش می دهند این رزین در محیط قلیایی (PH>7) یون های فلز را می تواند با یون H تعویض نماید. آب خروجی از این قلیاییت زدا اسیدی می باشد. لذا یونهای آب به اسید كربنیك ناپایدار تبدیل می‌شوند. با عبور آب از یك دستگاه گاز‏زدا، دی اکسید کربن فعال از تجزیه اسید کربنیک از آب خارج می شود.

2RcH+ca(Hco3)2                 (Rc)2Ca+2CO2+2H2O

واکنش فوق را حذف قلیاییت (Dealkalizing) می نامند.

مزایای قلیاییت زدای کاتیونی ضعیف

کاهش سختی موقت آب (به خصوص برای آبهایی که سختی دائم ندارند)

کاهش املاح محلول آب

پی.اچ آب خروجی از قلیاییت زدای کاتیونی ضعیف حدود 4 می باشد که مشکلات حاصل از آب قلیاییت زدایی با رزین کاتیونی قوی را کاهش می دهد.

رزینهای قلیاییت زدای کاتیونی ضعیف با احیاء کننده های رقیق احیا می شوند. لذا استفاده از آنها در بستر رزینهای کاتیونی قوی و یا در بستری مجاور آن از لحاظ اقتصادی مطلوب است.

قلیاییت زدای کاتیونی ضعیف، سختی، قلیاییت و املاح محلول آب را کم می کند لذا هزینه های اولیه و هزینه احیاء مربوط به ستونهای یون زدایی قوی تقلیل می یابد.

قلیاییت زدایی با رزین آنیونی قوی

رزینهای آنیونی را با RA (RCl)نشان می دهد که R  معرف همه شبکه رزین بدون یون متحرک است و عملکرد آن جهت کاهش قلیاییت آب بدین صورت است که کربنات و بی کربنات آب جایگزین یون متحرک رزین (A یا Cl) می شود. رزین اشباع شده را با محلول آب نمک شستشو و احیاء می نمایند.

2NaHCo3+2Rcl   D          R2Co3+2Nacl+H2CO3

NaHCo3+Rcl           D       RHCO3+Nacl

Na2SO4+2Rcl         D       R2SO4+2Nacl

 

 

 

contact us

دفترمرکزی: تهران، خیابان شریعتی، خیابان معلم، شماره 57

021 88413214

021 88401738

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.